CPanel üzerinde Webdisk oluşturma

Panel sistemi dahilinde internet sitenizde barındırdığınız dosyalara ya da özel dosyalarınıza FTP haricinde bir yöntemle erişebilirsiniz. Satın almış olduğunzu paket dahilinde izniniz varsa aşağıdaki anlatımı kullanarak dosyalarınıza tüm dünyadan erişebilirsiniz.

Bunu Windows, OSX, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerine ait cihazlarınız üzerinden yapabilirsiniz. Çoğu durumda hayat kurtarıcı olabilir ve paketinizin limiti kadar dosyayı bulut sunucudan erişiyormuş gibi kullanabilirsiniz. 

Bu işlemi gerçekleştirebilmek için öncelike size sağlanan kullanıcı adı ve şifre ile cPanel üzerine oturum açmanız gerekmekte. Oturum açmak için https://my.hostazor.com.tr yönetim panelinde bulunan "cPanel erişim" alanından ya da http://alanadiniz.com:2082 adresini kullanabilirsiniz. 

Web Disk oluştrumak

cPanel oturumu açtığınızda, karşınıza gelen panellerden ilki ve varsayılan olarak en üstte duran Dosyalar bölümünde, aşağıdaki resimdeki gibi Web Disk alanına giriş butonu bulunmaktadır (bzk. resim 1). Kırmız ile işaretlediğimiz alana tıklayarak bir sonraki bölüme geçiş yapabilirsiniz.

cPanel Webdisk Kullanımı - Hostazor

Alana girdiğinizde şarşırmayın. Çünkü hali hazırda bir adet web disk tanımlı olarak göreceksiniz. Bu tanımlı olan webdisk sizin FTP alanınızla aynı şekilde çalışacatır. Sadece Yukarıda bahsettiğimzi işletim sistemleri üzerinden erişilebilir olacaktır. Genel olarak kullanıcı adı ve şifre Hostazor üzerinden satın aldığınız paketin bilgileriyle aynı olacaktır. Bu bilgileri öğrenmek için https://my.hostazor.com.tr sayfasına giriş yapabilirsiniz. 

Web disk arayüzüne girdiğinizde sizi aşağıdaki resimdeki alan karşılayacak (bkz. resim 2). Bu alanda yukarıda bahsettiğim gibi bir hazır web disk alanı göreceksiniz.

Ana Webdisk alanı - Hostazor

Bu alan websitenizi eklediğiniz ana alanın Web Disk ile erişimini sağlayan alandır. Bu alanda iki tane ayar bölümü bulunmaktadır. Configure Client Access alanı sizlere İşletim sistemlerine ve diğer cihazlara uyumlu giriş dosyalarını oluşturmanız ve indirmenizi sağlar ve butona tıklarsanız aşağıdaki sayfayı açar (bkz. resim 3)

Webdisk alanı

Bu alanda configure dosyalarınızı indirebilirsiniz. Her bir işletim sistemi ve versiyonu için farklı seçenek bulunmaktadır. İndirilen dosyaları açtığınızda web disk alanına işletim sisteminin varsayılan dosya yöneticisi ile erişmeye çalışırsınız. Size sorulan kullanıcı adı ve şifreyle alanda değişiklik yapabilirsiniz. Varsayılan olarak Ana Hesap tüm işlemleri yapmaya yetkilidir. 

Ayrıca bu sayfada işletim sisteminiz de kontrol edilerek size en uygun seçim bildirilir. Bu örnekte kullanılan bilgisayar Windows 10 işletim sistemini kullanmaktaydı.

Ek olarak;

İşletim sisteminizde bir güvenli duvarı (firewall) kullanıyorsanız 2078 (SSL - Güvenli Erişim) ve 2077 (Şifresiz - Güvensiz Erişim) portlarına izin vermeniz gerkebilir. Lütfen kontrol etmeyi unutmayın.

İkinci ayar bölümü olan Özet Doğrulamasını Etkinleştir bölümü Windows işletim sistemlerinde şifresiz erişim ya da hızlı erişim için gerekli bir bilgidir. Bu şifre ile port üzerinden direkt erişim sağlayabilirsiniz. Butona tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir popup ile karışılaşacaksınız.

Özet Doğrulama

Yeni Bir Web Disk alanı oluşturmak ve düzenlemek

Ana alanın haricinde ek bir alan yani ek bir webdisk oluşurabilirsiniz. Bunu da sizi ilk karışlayan panelin alt kısmında bulabilirsiniz. Bu alana içerik eklemek daha önce anlattığımız cPanel üzerinde yeni FTP kullanıcısı oluşturmak ile benzer şekilde çalışmaktadır.

Ek Webdisk

Yukarıdaki alanda oluşturulacak kullanıcı, size Hostazor tarafından atanan ana kullanıcıdan farklı bir yapıda olacaktır. Yukarıdaki panelde dikkat ettiyseniz kullanıcı adının (Oturum Açma bölümü) yanında @alanadiniz.com (gerçekte sizin alan adınız yazacak)  uzantısı bulunmakta. Bu durumda oluşturacağınız kullanıcı kullanici@alanadiniz.com olacaktır. Tıpkı e-posta adresi gibi. Web Disk için oturum açarken de bu bilgi aynı şekilde girilmelidir. Şifrenizi mümkün olduğunda 65 skorundan yüksek tutun. Ya da en güvenli şifreyi Şifre Oluştur bölümünden edinebilirsiniz. 

Kullanıcı adınızı belirlediğinizde cPanel otomatik olarak Dizin alanını doldurur. Bu alanda genelde public_html/kullanici dizini bulunmaktadır. Yani oluşturulan kullanıcıya özel dizin seçilidir. Eğer kullanıcı direkt olarak public_html klasörüne erişecekse ona göre düzenleme yapabilirsiniz. 

Yeni açılacak olan kullanıcı için dizine okuma-yazma veya sadece okuma (salt okunur) izni verebilirsiniz. Sadece okuma izni bile verseniz dosyalar indirilebilir olacaklardır. Yani paylaşmak istediğiniz dosyaları yine de paylaşabileceksiniz.

Kullanıcının Windows işletim sistemi üzerinden erişmesi durumları için (ki kullanıcı adı ve parolayla da rahatça erişebilirler) özet doğrulamasını etkinleştirip bir şifre belirleyebilirsiniz.

Oluştur butonuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Bu bölümün altında yer alan bir bölüm daha bulunmaktadır. Bu bölüm üzerinden daha önce açılan Web Disk erişimlerini kontrol edebilir, düzenleyebilir ve kaldırabilirsiniz. 

Web Disk Kullanımı - 4

Ek ve son not olarak;

Açılan Web Disk alanı, satın almış olduğunuz pakette belirltilen dosya boyunu aşamaz. Lütfen paylaşım yaparken bunu göz önünde bulundurun.


Was this article helpful?

mood_bad Dislike 0
mood Like 0
visibility Views: 1380